Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
meg
Administrator

Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 136
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/15 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 11:00, 06 Maj 2007 Temat postu: Informacje o kościach i td. Takie pyszności dla psa ;] |
|
|
Odpady z rzeźni
Kości od zawsze stanowiły pożywienie psów i większość nich po prostu przepada za nimi. Nie są one jednak zupełnie bezpieczne, a kości drobiowych i wieprzowych podawać nie wolno. W sklepach artykułami dla zwierząt jest wiele przeznaczonych do żucia i gryzienia odpadów, gotowanych, wędzonych i wysuszonych, takich jak świńskie uszy, wołowe przełyki, ścięgna, kopyta, czy mocno wysuszone mięso.
Gryzaki
Zupełnie naturalne, że od czasu do czasu chcesz dać swojemu psu coś ekstra. Lepiej jednak, żeby nie był to kawałek kiełbasy ani żółtego sera ; zbyt tłuste i słone. Na rynku znajdują się rozmaite produkty, służące do pogryzania, smakowite dla psów i zdrowe dla ich zębów. W każdym sklepie dla zwierząt znajdziesz je w szerokim wyborze.
Skóra
Osobny rodzaj produktów do żucia, to te, w których surowcem jest surowa skóra, trochę spreparowana i wysuszona. Wyrabiane są z niej przeróżne plecionki bukieciki, piłeczki i inne przedmioty. Ich żucie stanowi dla psa zajmującą rozrywkę., piłeczki i inne przedmioty. Ich żucie stanowi dla psa zajmującą rozrywkę.
Patyczki
Smakowite patyczki dla psów mają różną grubość i barwę; żółtą, zieloną, czerwoną lub brunatną. Zazwyczaj robione są z mielonej skóry wołowej z dodatkiem różnych innych, często nieokreślonych bliżej substancji. Psy bardzo je lubią, bo w sporej części składają się z krwi. Skład tych patyczków, podawanych na przekąskę między posiłkami rzadko jest dokładnie opisany, a bywa, że znajduje się w nich spora ilość tektury, a nawet sztucznych barwników. Należy więc wybierać tylko takie, których skład jest dokładnie wyszczególniony.
---------------------
Przepis na pyszne ciasteczka serowe dla psa;
Składniki:
1,5 szklanki mąki białej pszennej
1 szklanka czubata sera cheddar lub innego tartego sera
100 gr. margaryny lub oleju
1 ząbek zgniecionego czosnku
mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Przygotowanie posiłku:
Jeżeli nie mamy sera tartego, to należy zetrzeć z kawałka. Tak czy tak tarty ser musi pobyć chwilę w temperaturze pokojowej aby się ogrzać. Starty ser wymieszać z miękką margaryną, ząbkiem czosnku i mlekiem. Mleka dolewamy tyle aby udało się wyrobić ciasto i aby było w miarę sprężyste. Formujemy kulkę i wkładamy ją do lodówki na około 45 minut. Następnie wyjmujemy i albo rozwałkowujemy na stolnicy lub po kawałku kręcimy wałek i wycinamy ciasteczka w odpowiedniej dla nas formie. Z tej ilości powinno wyjść nam około 25 ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut lub do momentu, gdy zaczną być w kolorze bardzo jasno brązowym. Przechowywać w puszce w suchym miejscu.
W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać takie ciasteczka:
Przepis i zdjecie dzięki uprzejmości Magdy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
ja
Klubowicz z Klasą

Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/15
|
Wysłany: Pon 15:56, 07 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
super
dzięki za info
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Style edur
created by spleen &
Programy.
|